A Time magazin 2010-es év ötödik legfontosabb egészségügyi áttörésnek tekinti, hogy az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) hosszas gondolkozás után kivette a lélegeztetést az alap szintű újraélesztési protokoljából.

Az új, csak kézzel (Hands-Only) technika lényege, hogy „mindent a kéznek, semmit a szájnak”. Azaz, miután meggyőződtél, hogy tényleg CPR-t kell végezned egyből nekiesel a szívmasszázsnak. Nem kell számolni harmincig (ötvenig) és orálisan kontaktot létesíteni a rászorulóval. Ami sokkal egyszerűbbé teszi, mert így csak a szívmasszázs ritmusát kell tartani és öt percenként cserélni.

A „régi” és a csak kézzel végzett újraélesztés a tanulmányok szerint hasonló hatékonyságot mutat. (USA-ban 11% a régi és 12,5 % az új módszerrel az újraélesztés sikeressége)

Az előnye, hogy az újraélesztési protokoll egyszerűsödésével és bizonyos higiéniai problémák kiküszöbölésével sokkal több laikus fogja alkalmazni. Ami azért nagyon fontos, mert az esetek túlnyomó többségében a kritikus első percekben csak laikusok segíthetnek.

A Magyarországon hatályos protokoll még mindig a jó öreg harminc nyomás két befújás trendet követi. Nem számol azzal, amit az AHA-t szemléletváltásra késztette. Nem mással mint a reziduális oxigénnel. Ami az az oxigén amit a páciens utolsó légvételeivel a keringésébe jut. Ha már benn rekedt, az eszméletlen, tónustalan test töredéknyit fogyaszt csak. Így történhet meg, hogy csak mellkas kompresszióval (a keringés mesterséges fenntartásával) többet segítünk, mert nem szakítjuk meg a folyamatot minden harmincadik lenyomás után kb. tíz másodpercig.