A „hét legaktívabb egészségügyi közszereplőnek” járó teljesen fiktív, ma alapított díját Szócska Miklós államtitkár úr nyerte múlt heti dicséretes munkájáért. A múlt hét egészségügyének fejezeteiből szemezgetésnek lehetnek tanúi.

Egy interjúban azt is nyilatkozta, hogy a személyes céljának tekinti a jelenlegi 4,3%-os GDP arányos egészségügyi kiadásokat a visegrádi országok átlagára feltornászni, ami nagyjából napjainkban 6% körüli. A jelenlegi kiadások 150%-os emelése nemcsak az államtitkár úr személyes célja, hanem gyakorlatilag a legtöbb kórházigazgató viagrája.

Ha volt valaha is egy kis csihi-puhi az egészségügyi államtitkárság és a parlament egészségügyi bizottsága között, azt mindenféleképpen Szócska Miklós nyerte. Mert hiába a kakaskodás Pesti Imre részéről, (a bizottság alelnöke) vagy Mikola István elnök nevének lebegtetése mint Szócska közeli utódja, a miniszterelnök úr egy frakció ülésen kiállt az egészségügyi államtitkár elképzelései mellett, és érzékeltette Mikolával, hogy fontolja meg hazánk párizsi OECD-nagyköveti állását. Amit Mikola meg is tett.

Ha szeretnénk csavarni egyet a történeten akkor vegyük bele a konspirációs képletbe, hogy Mikolát Pesti Imre követheti a parlamenti bizottság elnöki posztján, ami újabb izgalmakat okozhat még a jámbor szemlélőknek.

Mindeközben feltűnt a múltból egy másik ex-miniszter Horváth Ágnes személyében, aki nem kicsit morcos kedvében gépelhette gondolatait a Semmelweis tervezetről „A Fidesz szocialista egészségügye” publicisztikájában.

 

Mindig csak a pénz

Mint arról a nemzeti erőforrás miniszter és a világgazdaság is beszámolt felosztották a kórházak között az Egészségbiztosítási Alap 2007. évi megtakarításából 27,5 milliárd forintot. Az intézmények számláján a ma (azaz hétfőn) kéne megjelenjen a parlament által jóváhagyott összeg. Szombaton már több intézménybe már meg is érkezett. A konszolidációs támogatás legfőbb jutalmazottjai a négy klinikai centrum, valamint a Honvéd Kórház kapja.

Az állam titkár úr bejelentette, hogy a gyógyszerkassza terhére 1,730 milliárd forint erejéig támogatják meg az alapellátásban dolgozó egészségügyi intézmények nehéz anyagi helyzetét. 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségyüért felelős államtitkársága nem reagált a művi terhességmegszakítás szabályozásának esetleges változtatásának hírére írt ameg az origo. Amiért nem érdemes morgolódni, mert a KDMP felöli, jelenlegi abortusz szabályok szigorítási igényének hideg lehelete már a tarkónkon, bizonyítéka  az erre a célra elkülönített költségvetési pénz egyharmadosra zsugorodásában lelhető fel.

Mert jobb lesz így nekünk!

Egységesíteni fogják a magán betegszállító vállaltok betegirányítását. Ez egy terhet vesz le a cégek nyakáról,  ami kiadás csökkentéssel is járhat, viszont elesnek a beteg utak feletti irányítástól, ami rossz nyelvek szerint hatalmas bevételkiesés jelent számukra. A bejelentés színtisztán egybecseng Szócska Miklós elképzeléseivel.

A történet pikantériája, hogy a rendelet módosítása Egészségügyi Minisztérium honlapján (?) a következő címmel jelent meg : Az Országos Mentőszolgálathoz kerül a betegszállítás.

A Papp Magor vezette Magyar Rezidens Szövetség megint megtalálta a kezdő orvosok alacsony bérére a gyógyírt. Ha a rezidens leteszi a nagyesküt, hogy nem fogad el paraszolvenciát (ami egyébként törvénybe ütköző, tehát eskü nélkül sem fogadhat el), akkor a megduplázzák a bérét. Egy olyan alapból amit a magánszféra fog feltölteni önkéntesen. Öööö, hát kíváncsian várunk. Ja, és a becsületes orvosok zöld szalaggal fogják jelezni, hogy az erkölcsi normáik milyen magasak.

 

 

Egyéb kategória

Nagy valószínűséggel olcsóbban fogunk kontaktlencséket vásárolni a közeljövőben, ugyanis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a rendelkezésére álló adatok alapján az ügyben versenyfelügyeleti eljárás indít a CooperVision, a FOTEX-OFOTÉRT, a Johnson & Johnson, a Kleffmann & Partner, valamint a Novartis CIBA Vision Üzletága ellen.

Nemcsak, hogy fájdalom mentes, de már a plázákban is kaphatóak az influenza elleni védőoltások: országos oltóközpont hálózat kezdte meg működését hazánkban.

És végül, de nem utolsó sorban egy kis szavazás: