Az anatómiának egy nagy hibája van. Meg kell tanulni. Az egyébként nagyon hasznos és nagyon szép anatómiai atlaszok (Sobotta, Netter, Szentágothai, stb) minden előnye ellenére indokolatlanul drágák (20-50 ezer forint). Ennek a problémának az orvoslására tesz próbálkozást a Google új, az emberi testet bemutató programja. (via medGadget)

A Google Body Browser első ránézésre nem olyan részletgazdag, talán nem tökéletes, de ingyenes. Mellette szól, hogy az emberi test három dimenziót foglal el, ezért sokkal effektívebben lehet szemléltetni, ha nem öt különböző oldalon található ábrát kéne egyszerre nézzél, hogy tájékozódni tudjál az adott régióban.

 

Az anatómia bemutatása a photoshopból ismerős réteges (layer) rendszerrel történik. A programban külön-külön megtekintheted az izom- csont- ideg- érrendszert. Egyszerre több réteget is láthatóvá tehetsz, vagy akár átmenetet is képezhesz közöttük. Az ábrát úgy forgatod, nagyítod ahogy kedved tartja, és rábökve, minden elemnek kiírja a nevét.

Koránt sem állítom, hogy elkezdhetjük siratni az anatómiai atlaszokat. De talán új távlatokat nyit az emberi testet egyre pontosabb, felhasználhatóbb bemutatására.

(Az oldal elindulásához a böngésződ WebGL kompatibilis kell legyen vagy valami ilyesmi. Ha nem indul el, töltsd le a Google Crome legújabb verzióját.)