Nem is olyan régen hagytuk magunk mögött az AIDS világnapját. Gondolom a boiLytical kutatói nem véletlenül december elsején hozták nyilvánosságra, hogy az FDA (az USA élelmiszerért és gyógyszerekért felelős szolgálata) engedélyezte a 60 másodperc alatt elvégezhető HIV tesztet.

 

Az INSTI™ HIV-1/HIV-2* Rapid Antibody teszt a szakmában magasnak számító 99,8%-os szenzitivitással és 99,5%-os specificitással rendelkezik. (Állítólag egy radiológus szakorvosnak is csak 80-90% körüliek ezen értékei.) Ez nagyjából azt jelenti, hogy 1000 betegből kettőnek jelzi azt, hogy nem beteg és 1000 egészséges ember közül ötnek az eredménye lesz pozitív annak ellenére, hogy nem betegek.

 

Csak, hogy tetézzük az extázist, nemcsak gyors és megbízható, de az RPM Plus oldal szerint 3,85 – 4,35 (hozzávetőlegesen nyolcszáz Magyar forint) dollárba kerül mindössze.  Mindemellett nagyon szimpatikus módon még pofon egyszerű a használata: Egy csepp vér a gyűjtő tartályba, rá a reagensek, végigpörgeted életed legszebb képeit képzeletben egy kerek perc erejéig, megnézed az eszközt és ha egy pont jelenik meg örülünk, ha kettő akkor nem. Ezt nem igen lehet elvéteni. Sem félájultan az idegességtől, hogy „most akkor én is fertőzött vagyok-e?” állapotban, sem fél részegen a partnered neve és a gumi (gumi! Mondom gumi!) használata közötti szabad időben.

 

Számomra érthetetlen módon a gyártó csak egészségügyi személyzet, sürgősségi osztályok és pszichológusoknak ajánlja. És a szexuális védekezés nyűgösnek tűnő, de annál inkább hasznos rituáléja alól sem ad felmentést.