A Dcont.hu 2010. áprilisában kezdte meg működését, azóta több mint ezer rendszeres felhasználója van, akik hét hónap alatt több mint 100 000 vércukormérés eredményét töltötték fel.

 

Persze közel sem azért, mert a napi legmagasabb értéket felmutató nyerhet egy fritőzt. Hanem, mert egyszerű, nem kell füzeteket teleírni, online bárhonnan elérhető és szép grafikonokba rendezi az napi/heti/havi vércukorszint változást. Csak regisztrálni kell, cserébe küldenek valami Dcont.hu kártyát ami kell az aktiváláshoz és máris lehet feltöltögetni a méréseket.

A feltöltés Nagy Attila (a projectet működtető 77. Elektronika Kft kereskedelmi igazgatója) elmondása szerint történhet a jó öreg begépeléssel vagy egy pendrive segítségével közvetlenül a Dcont-os vércukormérőkről infrán. Tehát csak a saját, Dcont-os vércukorszintmérőkkel lehet elkerülni a folyamatos pötyögést.

A bevitt adatokat ki lehet egészíteni számos más adattal, például a testsúllyal. A beteg a grafikonokon követheti egészségi állapotának változásait jobban odafigyelhet az életmódjára. Amellett, hogy a gondosan kezelt napló nagy segítség a kezelőorvosnak, a pácienst is öngondoskodásra sarkallja.

Az egészségügyben mai napig elhanyagolt terület az egészségnevelés. Amit más országokban (Finnország, Svédország) nagyon komolyan vesznek és látványos, százalékokban mérhető változásokat értek el mind az átlagéletkor, mind a kórházban töltött napok száma terén. Nem lehet minden cukorbeteg mellé orvost vagy ápolót rakni, hogy naponta többször letesztelje. Meg kell értetni velük, hogy a saját jól felfogott érdeke, hogy odafigyeljen mit eszik, sportoljon rendszeresen, ellenőrizze a vércukorszintjét stb. El kell hitetni az emberekkel, hogy az életük (meg a látásuk, lábuk) a legfontosabb. Megéri a fáradságot.

Viszont minden eszközzel segíteni kell azokat akik szeretnének odafigyelni magukra. Ezért kell az OEP támogatás, a lehető legkielégítőbb szakmai tanácsadás és az olyan praktikus megoldások, mint a Dcont.hu.

Végül egy nagyon tanulságos Gapminder videó Professor Hans Roslingal: