A NOL cikke gyönyörűen bemutatja a szomorú valóságot. Az újraélesztések jó, ha egyharmada sikeres kórházakban. Kórházon kívül még szomorúbb a kép. Az AHA felmérése szerint az utcákon 8-10%.

A Népszabi újságírója a Péterfy utcai kórház mindennapi életébe kapott egy számára megrázó élményt. Szemtanúja lehetett egy sikertelen reanimációnak. Pedig a „nemzet toxikológusa”, Zacher Gábor főorvos vezényletével, az életért harcoló csapat tényleg mindent megtett a fiatal férfiért. Sajnos sikertelenül.

Több orvos is beszámol a halállal szembeni, egyáltalán nem fair harc lélekőrlő hatásairól. Bercsényi Tamás, a Szent Imre kórház sürgősségi osztályának vezetője mesél a sok sikertelenség évek alatti akumulációjáról. Arról, hogy hiába tudja mindenki, kicsi az esély, amíg van egyáltalán, addig harcolnak. A leglehetetlenebb esetben is. Hiszen rontani a helyzeten nem igen lehet. Minden eszközt, tudást, módszert alkalmazni kell és alkalmazzák is.

 

Felmerül a cikkben, hogy a szívműködés visszaállítása koránt sem jelenti a sikert. Hiszen a szív 30-40 perc után is képes funkcionálni, de az agyszövet már nem. Öt, tíz perc után  oxigénhiányos állapot lép fel, ahonnan nem igen van visszaút. Így könnyen előfordul, hogy a beteg teste újra működne, de az agyának túl hosszú volt az élet és halál között eltöltött idő.

A reanimálásban részt vevő személyzet számára az külön megterhelést jelent, ha sikerül a pácienst visszahozni a halál markából és utána egy-két nappal kiderül, hogy fáradságos munkájuk eredménye egy részben funkcionáló test, szellem nélkül.

A fent említett okok miatt nem lehet eleget hangsúlyozni a klinikai halál beállta utáni szívmasszáz azonnali elkezdését. Minden az időn múlik. Ha csak állunk és várjuk a mentőt azzal teszünk a lehető legrosszabbat. Mert mint említettük elrontani nem igen lehet sok mindent. A nem tökéletes újraélesztési kísérlet során eltört bordák begyógyulnak. De csak akkor, ha sikerül újraindítani szervezetünk motorját.

Ugyan a magyar protokoll szerint a BLS (basic life support) még mindig 30 nyomás, 2 befújást ír elő. Azonban ez a módszer gyakran elrettenti a laikusokat az újraélesztés megkezdéstől. Mert túl bonyolult, mert nem fogok lélegeztetni egy vadidegent, mert elrontom, mert, mert. Ezek az indokok, többek között amiért az Egyesült Államokban 2010-től már csak a szívmasszázsra koncentrálnak. Könnyebben begyakorolható, kivitelezhető a technika.

Fontosnak tartjuk, hogy hazánkban mindenki és tényleg mindenki ismerje az újraélesztés alapjait. Mert egyetlen esetben sem engedhetjük meg azt a luxust, hogy ölbe tett kézzel várjuk a mentőt.