Az egyiptomi események mélyebb elemzésére blogunk nem hivatott. A polgárháborús körülmények között azonban az egyiptomi egészségügyisek példát mutattak a gyógyítás alázatáról az egész világ számára.

 

AFP - Marco Longari (index.hu)

Az események több mint egy hete váltak élessé. A Mubarak rezsim ellen tüntetők január 28-án elűzték az ellenük keményen fellépő rendőröket az utcáról. Aznap gyakorlatilag megállt az élet a Nílus partján. Sem a tőzsde, sem a bankok, sem a boltok nem nyitottak ki. Azóta a nyugdíjfolyósítás is akadozik és haldoklik az egész közigazgatás. Több beszámoló szerint mint az élet minden területén, az orvosi ellátásban is zavarok voltak. Nem is csoda, egy olyan országban, ahol jelenleg nincs rendőrség, a katonaság csak a fontosabb épületeket védi és a biztonságot az utcákon a civil szerveződő brigádok próbálják fenntartani.

 

Az egyiptomi békés tüntetések másodikán újabb éles fordulatot vettek, az utcákon megjelenő Mubarak párti tüntetőkkel. A családi pikniket egy nap alatt véres harcok váltották fel. Az elképesztő videókon tízezrek dobálnak köveket egymás felé, komoly molotov koktél harcok láthatók. Az egyiptomi egészségügyi miniszter bejelentése szerint 1200 ember sérült meg a szerdai napon.

 

Index.hu

Az elnök lemondását követelő tüntetők, a protestálás központjának számító Tahrír térre szorultak, sérültek százai rekedtek a Mubarak elnök mellett tüntetők ostromgyűrűjében. Az Al-Jazeera tudósítója sírva mesélte, hogy nincs gyógyszerük sem kötszerük, egyszerűen nem tudnak segíteni a sérülteken. Egy olyan kaotikus helyzetben ahol egy egész ország anarchiába süllyedt, kifogytak a bankomatok, rendőrt, tűzoltót csak fényképen látni, este nyolc körül több mentő jutott be a  térre. Miközben elkezdték ellátni a sérülteket, a térhez közel rögtönzött kórházat állítottak fel.

 

AFP - Khaled Desouki (index.hu)

Az egyiptomi orvos, ápoló is szavazópolgár, biztos nekik is megvan a véleményük Mubarakról (pro, kontra). Mégsem álltak be a tömegbe kinyilvánítani a véleményüket. Ők is biztos féltették szeretteiket, saját életüket. Mégis rengeteg orvos jelentkezett önkéntes munkára, rohamtempóban látták el a többnyire zúzott, fejsérüléseket. Monasosh twitter-en írta a helyszínről, hogy rengetegen ajánlottak fel kötszert, gyógyszert, segítséget. Fiatalok az életüket kockáztatva juttatják el a térre a sérülteknek az egészségügyi eszközök utánpótlását.

 

Megható volt látni, hogy polgárháborús körülmények között, az orvosi hivatás az egyiptomiaknak fontosabb, mint a saját biztonságuk. Állami segítség nélkül, civilek szervezték meg százak sürgősségi ellátását. Egyszerű emberek igazi hősökké váltak néhány napra, órára. Tankok és machetével, molotov koktélokkal felfegyverzett tömegek között gyógyították a sebesülteket.

 

MTI EPA - Andre Liohn (index.hu)

Mint az elején említettem, a blog nem hivatott megítélni az egyiptomi eseményeket. Nem is kíván, nem is tud állást foglalni. Gyakran a tudósítók sem látják pontosan, hogy ki- kivel van. Az viszont a képeken látszik, hogy az orvosok tudják kivel vannak: Hippokratésszel. A tüntetőcsoportok sérült fogjait is ellátják pártállástól függetlenül. A legnagyobb tisztelettel tudunk csak rájuk tekinteni. Hero Medicals…

Egyiptomi események élőben 0-24.